Care sunt simptomele clinice și gradul de severitate a insuficienței venoase?

Gradul de severitate a afecțiunii venoase

Afecțiunea venoasă superficială poate afecta bărbații și femeile de toate vârstele și nivelurile de activitate fizică. Mulți oameni au vene varicoase vizibile, pe când alții nu au semne vizibile ale bolii. 

Un diagnostic cert este baza pentru o clasificare corectă a afecțiunii venoase.

Pentru a reduce confuzia și a poseda un mod standard de a comunica despre afecțiunile venoase, un grup de experți a creat un sistem de clasificare cunoscut ca CEAP. Acest acronim reprezintă:

  • Clinica – cum arată venele pacientului
  • Etiologia – este afecțiunea moștenită genetic sau nu
  • Anatomia – care vene sunt afectate
  • Fiziopatologie – care este direcția fluxului sangvin (flux normal sau anormal) și dacă fluxul sangvin este blocat.
Picior fără semne clinice vizibile a afecțiunii venoase superficiale

Lipsa semnelor clinice ale afecțiunii venoase superficiale

Picior fără semne clinice vizibile a afecțiunii venoase superficiale

Picior cu vene în pânză de păianjen

Vene în pânză de păianjen

Venele pe care le puteți vedea sau simți chiar sub suprafața pielii sunt numite vene superficiale. Vene în pânză de păianjen sunt grupuri de vase mici de sânge care se dezvoltă aproape de suprafața pielii. Acestea sunt de multe ori roșii, albastre sau purpurii; și au aspectul unei pânze de păianjen. Acestea sunt frecvent întâlnite pe față și pe picioare.

Picior cu vene varicoase

Vene varicoase

Varicele apar, de obicei, chiar sub suprafața pielii picioarelor. Aceste secțiuni lărgite sau dilatate sunt ușor de văzut, deoarece par groase și nodulare. Acestea pot fi mai greu de detectat dacă sunteți supraponderal, deoarece pot fi ascunse de țesutul adipos subcutanat.

Zona umflată a piciorului afectată de edem

Edemul

Dacă suferiți de insuficiență venoasă cronică, edemul apare frecvent la nivelul membrelor inferioare și a gleznelor. Se poate forma o depresiune care se menține pentru o perioadă lungă de timp în țesut atunci când este apăsată pielea cu un deget.

Cauzele includ consumul de cafea sau alcool, perioade îndelungate de stat în picioare sau pe scaun, căldura ridicată și schimbările hormonale.

Picior cu modificări sau roșeață a pielii

Modificări cutanate

Edemul îndelungat și presiunea crescută asupra venelor pot cauza schimbarea culorii pielii în roșietică-maronie. Acest lucru este cel mai vizibil în jurul gleznelor, dar poate implica tălpile și picioarele.

Picior afectat cu un ulcer venos deschis

Ulcere venoase

Ulcerele venoase sunt de obicei dureroase la atingere, superficiale și moderat incomode. Acestea reprezintă complicații ale stadiilor anterioare ale bolii venoase superficiale.

Acestea încep de multe ori ca răni mici, care se pot extinde foarte mult. Ulcerul venos poate să secrete fluide și să aibă un aspect roșiatic.

Cum pot preveni insuficiența venoasă superficială?

Pentru a reduce riscul de dezvoltare a insuficiență venoasă superficiale, se recomandă un mod de viață sănătos. Este deosebit de important practicarea de exerciții fizice, evitând alcoolul și fumatul, precum și menținerea unei diete echilibrate.

Gimnastica venoasă obișnuită poate, de asemenea, contracara dezvoltarea și progresarea insuficienței venoase superficiale. În plus, Lioton 1000® Gel poate preveni complicațiile cauzate de venele varicoase.