Ce reprezintă insuficiența venoasă?
Ce se întâmplă cu picioarele mele?
Când suferiți de insuficiență venoasă, venele dumneavoastră au dificultăți la propulsarea sângelui din picioare înapoi spre inimă.
Venele picioarelor dumneavoastra trebuie să ducă în mod constant sângele înapoi spre inimă - sfidând gravitația!
Pentru a asigura acest lucru, cooperarea perfectă a următoarelor mecanisme este necesară:
- Inima dumneavoastră bate și pompează sânge, păstrând constant fluxul sangvin.
- Valvele trebuie să funcționeze corespunzător, prevenind scurgerea sângelui în direcția greșită.
- Când mușchii dumneavoastră se contractă, venele sunt comprimate și aceasta asigură fluxul sangvin înapoi către inimă.
Insuficiența venoasă superficială
Dacă acest sistem este dereglat, poate apărea insuficiența venoasă superficială cu insuficiență valvulară. Valvele venelor nu sunt capabile să se închidă în mod corespunzător pentru a împiedica fluxul sângelui înapoi, ceea ce duce la o creștere permanentă a volumului sangvin în venele dumneavoastră. Prin urmare, fluxul venos și microcirculația devin din ce în ce mai perturbate.
Fără valve funcționale, sângele curge într-o direcție greșită: în jos într-un picior deja congestionat. Prin urmare, rezultă staza venoasă. Această tulburare este denumită insuficiență venoasă superficială și este progresivă prin natura ei.
Edemarea, senzația de greutate, mâncărimea, durerea și crampele nocturne sunt unele dintre simptomele care indică tulburări ale fluxului sangvin / a membrelor inferioare.
Venele varicoase
În situația descrisă mai sus, valvele sunt în pericol de a-și pierde elasticitatea și de a nu-și mai putea îndeplini funcția. Acest lucru poate conduce la apariția venelor varicoase. Termenul "vene varicoase" este folosit pentru a descrie venele lărgite, umflate, care se văd prin pielea membrelor inferioare. Un risc și mai mare îl reprezintă tromboza. Tromboza venoasă poate apărea din cauza formării unui cheag de sânge în venă, cauzând obstrucție venoasă.